Ο άγνωστος X της ρετσίνας: Η σημασία του αειφορικού ρετσινιού

Το ρετσίνι δεν είναι απλώς μια από τις δύο πρώτες ύλες της ρετσίνας. Είναι ο λόγος ύπαρξής της. 

Αντλώντας έμπνευση από μια εποχή που το σταφύλι και το ρετσίνι ενώνονταν με τον πιο αυθεντικό τρόπο, αξιοποιούμε τη γνώση και τις δυνατότητες του σήμερα, για να ανοίξουμε τον δρόμο που πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει στο μέλλον της ρετσίνας.

 Σε συνέργεια με το σταφύλι, δημιουργεί μια ολόκληρη κατηγορία ελληνικού κρασιού: τη Ρετσίνα Ονομασία κατά Παράδοση. Παρ’ όλη τη σημασία του, το ρετσίνι παραμένει ο “άγνωστος Χ” της οινοπαραγωγής.

Σήμερα, το ρετσίνι παράγεται αποκλειστικά με τη χρήση πάστας θειικού οξέος, βάσει διαδικασίας που ορίζει το Βασιλικό Διάταγμα του 1968 για τη ρητινοσυλλογή. Μέχρι πρόσφατα, από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, κανείς στη σύγχρονη εποχή δεν είχε δοκιμάσει να φτιάξει ρετσίνα με ρετσίνι που έχει συλλεγεί αειφορικά, δηλαδή με ελεύθερη ροή από το δέντρο, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.


Αυτή ήταν και η βασική ιδέα πίσω από την έρευνα που ξεκινήσαμε με τη σοδειά του 2020 προκειμένου να δούμε αν και πόσο ο τρόπος παραγωγής του ρετσινιού μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα και την ποιότητα της ρετσίνας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: τα κρασιά που δημιουργήσαμε είχαν πολύ διαφορετικά αρώματα και γεύση, αποκαλύπτοντας έναν αυθεντικό χαρακτήρα που δεν είχαμε ξανασυναντήσει.

Αντλώντας έμπνευση από μια εποχή που το σταφύλι και το ρετσίνι ενώνονταν με τον πιο αυθεντικό τρόπο, αξιοποιούμε τη γνώση και τις δυνατότητες του σήμερα, για να ανοίξουμε τον δρόμο που πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει στο μέλλον της ρετσίνας.

el