Το περιοδικό Effilee ανακαλύπτει την επιστημονική πλευρά και την ψυχή της ρετσίνας

Μας συγκινεί βαθιά και μας τιμά το αφιέρωμα του Effilee – ενός από τα πιο αναγνωρισμένα περιοδικά γαστρονομίας και οίνου στη Γερμανία – σε κείμενο του δημοσιογράφου οίνου Sebastian Bordthäuser και φωτογραφίες της Μυρτώς Παπαδοπούλου.

Το άρθρο, με τίτλο «Harz, aberherzlich», είναι ένας στοχασμός πάνω στο πώς η επιστήμη, η βιωσιμότητα και η πολιτιστική κληρονομιά μπορούν να συνυπάρξουν για να επαναπροσδιορίσουν ένα ιστορικό κρασί.

Στο παραστατικό του αφήγημα, ο Bordthäuser ακολουθεί την Ελένη Κεχρή και την ομάδα της 1979WINES, από την καρδιά της Γουμένισσας έως το πευκοδάσος της Χαλκιδικής, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο όπου η έρευνα συναντά την ιστορία του ελληνικού κρασιού – κι όπου το ρετσίνι, ένα υλικό για χρόνια παρεξηγημένο, αναδεικνύεται ως το στοιχείο που επαναπροσδιορίζει τη ρετσίνα.

«Κι αν ξαφνικά παίρναμε στα σοβαρά το συχνά παρεξηγημένο concept της ρετσίνας;
Αν τη μεταχειριζόμασταν με τον ίδιο σεβασμό που δείχνουμε σ’ ένα GrandCru;» — Effilee

Μέσα από το άρθρο, ο Bordthäuser περιγράφει πώς η επιστημονική έρευνα της Ελένης πάνω στο ρετσίνι άνοιξε έναν νέο δρόμο, αποκαλύπτοντας το «terroir του δάσους» και την εκπληκτική πολυπλοκότητα του terroir της ρετσίνας.
Κάθε προέλευση, κάθε σταγόνα ρετσινιού, γίνεται μέρος της ταυτότητας του κρασιού.

«Δεν πρόκειται μόνο για την καθαρότητα του ρετσινιού», […] «αλλά και για την προέλευσή του.»
Έτσι γεννήθηκε η έννοια του διπλού terroir — μιας ρετσίνας που ορίζεται όχι μόνο από την προέλευση των σταφυλιών της, αλλά και από την προέλευση του ρετσινιού της. — Effilee

Για εμάς, αυτό το αφιέρωμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια αναγνώριση.

Δίνει φωνή στην πίστη μας ότι η ρετσίνα είναι ένα πεδίο ανεξάντλητων δυνατοτήτων — μια ζωντανή έκφραση της ψυχής της Ελλάδας.

el