
1979WINES
Το έτος 1979 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που δημιούργησε την κατηγορία Ρετσίνα Ονομασία κατά Παράδοση.
Τιμώντας αυτό το σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό κρασί, η 1979WINES αξιοποιεί την επιστημονική έρευνα προκειμένου να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές αυτού του μοναδικού κρασιού από την παραγωγή μέχρι την εθιμοτυπία απόλαυσης.
Έρευνα
Η εταιρεία ιδρύθηκε από την Ελένη Κεχρή, Χημικό Μηχανικό και Οινολόγο, ως φυσική συνέχεια μιας μακράς πορείας και εξειδίκευσης στη δημιουργία νέων προϊόντων στην κατηγορία της ρετσίνας.
Η κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία και την ανάπτυξη της 1979 WINES είναι η επιστημονική έρευνα.
Μέσα από την ερευνητική διαδικασία, κάθε σοδειά συνοδεύεται από μία νέα ανακάλυψη. Και κάθε ανακάλυψη φέρνει με τη σειρά της ένα νέο ερώτημα.
Με τον τρόπο αυτό, η νέα γνώση ανοίγει καινούριους δρόμους, στους οποίους προχωράμε έχοντας ως στόχο να αναδείξουμε κάθε πτυχή που κάνει τη ρετσίνα ξεχωριστή και μοναδική στον κόσμο: το άρωμα, τη γεύση, τις πρώτες ύλες, την ιστορία, τον πολιτισμό της.

Αειφορία
Στη 1979WINES έχουμε επίγνωση ότι η δραστηριότητά μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Για τον λόγο αυτό, ακολουθούμε ήδη από την ίδρυσή μας πρακτικές που έχουν ως στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και ταυτόχρονα την ενίσχυση των συνεργατών μας, πιστεύοντας ότι μικρές, απλές πράξεις, αθροιστικά, κάνουν μια μεγάλη διαφορά:
Η συλλογή του ρετσινιού
Θέλοντας να εξετάσουμε το κατά πόσο η χρήση χημικών ουσιών στη συλλογή του ρετσινιού μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα στη ρετσίνα, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά ένα κρασί που οινοποιήθηκε με αειφορικό ρετσίνι.
Η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που αντιλαμβανόμασταν με τις αισθήσεις, ότι το ρετσίνι που συλλέγεται με αειφορικό τρόπο, χωρίς χρήση χημικών ουσιών δίνει μια νέα διάσταση στη ρετσίνα.
Η κληρονομιά της ρετσίνας
Η ιστορία της ρετσίνας είναι γεμάτη από τις ιστορίες των ανθρώπων που την απολαμβάνουν καθημερινά εδώ και αιώνες. Αυτή η παράδοση είναι για εμάς πηγή έμπνευσης και πλούτος που θέλουμε να μοιραστούμε.
Για τον λόγο αυτό, δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα ανοιχτού περιεχομένου για να δυναμώσουμε την ιστορία της ρετσίνας και να προβάλουμε τον πολιτισμό της μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που την αγαπούν όσο λίγοι, των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης.

Η δέσμευσή μας
Στην αλυσίδα που συνδέει τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης με το ποτήρι του καταναλωτή, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά στάδια, τα οποία, δυστυχώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Είναι δέσμευσή μας ότι καθημερινά θα εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας του συνόλου της δραστηριότητάς μας.
Μέχρι να το καταφέρουμε αυτό, κάθε χρόνο θα φυτεύουμε μια ποσότητα δέντρων που θα εξισορροπεί μέρος του CO2 που παράγεται στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μας.

Terroir
Το terroir της ρετσίνας ξεπερνά σε πολυπλοκότητα οποιοδήποτε άλλο κρασί. Το έδαφος, το κλίμα και η φροντίδα του ανθρώπου προσδίδουν χαρακτήρα τόσο στο σταφύλι όσο και στο ρετσίνι, τις δύο πρώτες ύλες που ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα κρασί άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο μας και την πολιτιστική του κληρονομιά.
Δεν υπάρχουν πολλά κρασιά στον κόσμο που να μπορείς να τα συνδέσεις με τον τόπο τους και να είσαι σίγουρος ότι δεν κάνεις λάθος. Ανάμεσα σε αυτά τα κρασιά με το χαρακτηριστικό terroir, η ρετσίνα ξεχωρίζει ως μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στη φύση, την παράδοση και την τέχνη του κρασιού.
Εμείς, στη 1979WINES, δεσμευόμαστε να αναδείξουμε κάθε πτυχή αυτού του πλούσιου terroir: από τις μοναδικές πρώτες ύλες, το σταφύλι και το ρετσίνι, μέχρι τον πολιτισμό που περιβάλλει τη ρετσίνα. Μέσα από την έρευνα, εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε σε βάθος τον πλούτο της ρετσίνας και να τον μοιραστούμε με τον κόσμο, διαδίδοντας τη μοναδική της κληρονομιά και γεύση πέρα από τα σύνορα.
